Sanasto

 

 

Termi

Selite

Termi

Selite

Asiakas

Henkilö, joka käyttää palveluja. Tällä tarkoitetaan mm. sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000) 3 §:n 1 kohdassa tarkoitettua asiakasta ja potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (785/1992) 2 §:n 1 kohdassa tarkoitettua potilasta. Palvelusetelien käytön laajetessa sekä käytettäessä ostopalveluja saman tietojärjestelmän kautta, voi asiakkaan merkitys laajentua tarkoittamaan muitakin vielä määrittelemättömiä palveluiden asiakkaita.

Asiakasseteli

Asiakassetelillä tarkoitetaan sitoumusta korvata asiakkaan saaman palvelun kustannukset asiakassetelissä määrättyyn arvoon saakka. Setelissä määritellään palveluja ja niiden enimmäiskustannus. Asiakassetelin voi myöntää hyvinvointialueen (tai kunnan) yksikkö. Kyse ei ole asiakkaan käteen tai tilille annettavasta rahasta tai setelistä. Asiakas voi valita asiakassetelillä annettavan palvelun tuottajaksi sellaisen tuottajan, jonka hyvinvointialue on hyväksynyt. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle tietoa palveluntuottajista, joilta asiakas voi saada palveluja asiakassetelin perusteella.

Hakemus palveluntuottajaksi

Yrityksen tekemä hakemus, jolla se hakee palvelusetelijärjestelmän piirissä toimivaksi palveluntuottajaksi. Yrityksen tulee liittää hakemukseen vaaditut liitteet sekä tarvittavat tiedot yrityksen toimipaikoista (sekä mahdollisesti työntekijöistä) palvelualueen edellytysten mukaisesti. Kun yritys haluaa täydentää tarjontaansa esim. uusilla toimipaikoilla tai työntekijöillä, se voi täydentää hakemustaan.

Hinnasto

Hinnasto muodostaa palvelusetelillä tai ostopalveluina tarjottavien palveluiden valikoiman sekä palveluiden hinnat. Subventiot ja palveluntuottajan hinnasto ovat samassa muodossa, jonka palvelunjärjestäjä määrittää.

Hyvitys

Jos palveluntuottaja on kirjannut palveluita, joita ei ole toimitettu ollenkaan tai oleellisesti virheellisesti (aiheellinen reklamaatio), perii palvelunjärjestäjä palveluntuottajan saaman maksun takaisin.

Palvelunjärjestäjä

 

Palvelunjärjestäjä, jonka vastuulla on palveluiden tarjoaminen. Palvelunjärjestäjä voi tarjota palvelut asukkailleen omana tuotantona, palveluseteleillä tai ostopalveluna. Kunta, kuntayhtymä tai hyvinvointialue voivat olla palvelunjärjestäjiä.

Järjestämistapa

Palvelun järjestämistapa, joka voi olla esim. palveluseteli tai ostopalvelu. Palvelusetelijärjestelmän prosesseissa on eroja riippuen palveluiden järjestämistavasta. Palveluseteli on tapa tuottaa palveluja palvelunjärjestäjän hyväksymien yksityisten palveluntuottajien avulla. Palvelusetelin arvon päättää palvelunjärjestäjä. Ostopalvelussa yritys on valittu kilpailutuksen kautta tuottamaan palveluita, joita palvelunjärjestäjä yritykseltä tilaa.

Kapitaatiomaksu

Kiinteä korvaus, jonka hyvinvointialue maksaa Kelan kautta esim. yksityiselle lääkäriasemalle asiakkaasta kuukausittain. Korvaus perustuu ikään, sukupuoleen, työssäkäyntiin, sairastavuuteen ja muihin tekijöihin.

NIMKO-Pääkäyttäjä / nimenkirjoitusoikeudellinen pääkäyttäjä

Vain nimenkirjoitusoikeudellinen voi lähettää hyväksytettäväksi eli ”allekirjoittaa” palveluntuottajaksi hakeutumisia.

Laatuindeksi

Laatuindeksi kuvaa yrityksen tuottamien palveluiden laatua. Palvelunjärjestäjä määrittelee säännöt, joiden mukaan laatuindeksi päivittyy, ja joiden mukaan laatuindeksin tietoja esitetään. Jos yritys saa huonoa palautetta tai jättää vastaamatta siltä pyydettyihin vastineisiin, sen laatuindeksi laskee. Antamattoman palautteen vaikutus laatuindeksiin voidaan määritellä positiiviseksi, koska asiakkaat antavat harvemmin palautetta hyvin tai normaalisti sujuneesta palvelusta. Laatuindeksi voidaan esittää käyttöliittymässä yrityksen tietojen yhteydessä. Lisäksi voidaan kuvata, kuinka suureen määrään palautteita tai toteutuneisiin palvelutapahtumiin laatuindeksi perustuu, ja millä aikavälillä toteutuneet palvelutapahtumat on otettu huomioon laatuindeksissä.

Omavastuuosuus

Maksu, jonka asiakas maksaa yritykselle palvelusetelin arvon eli palvelunjärjestäjän subventoiman osuuden lisäksi. Kaikilla palvelualueilla asiakas ei maksa omavastuuosuutta. Omavastuuosuuden laskeminen on mahdollista palvelusetelijärjestelmässä.

Ostovoima

Asiakkaalle myönnetty tukimuoto, joka voi olla tyypiltään palveluseteli tai ostopalvelu.

Palaute

 

 

 

Asiakas tai hänen puolesta-asioijansa voi antaa palvelusta palautetta. Palautetta annetaan palvelunjärjestäjän valitsemien palautekysymysten mukaisesti esim. palvelun laatuun tai sujuvuuteen liittyen. Lisäksi asiakas voi antaa avointa palautetta ja pyytää palveluntuottajalta vastinetta palautteeseen. Palautteet ja vastineet näkyvät myös palvelunjärjestäjän edustajalle. Palaute vaikuttaa palveluntuottajan laatuindeksiin palvelunjärjestäjän määrittelemällä tavalla.

Palautteen voi antaa vain palvelutapahtumaan liittyen. Ts. palautetta voi antaa vain sellainen henkilö, joka on saanut palvelua.

Palvelualue

Palveluluokat jakautuvat palvelualueisiin, joita ovat mm. vammaispalvelut ja suun terveydenhuolto. Eri palvelualueilla on erilaisia palvelusetelijärjestelmän käyttämiseen liittyviä tarpeita ja edellytyksiä.

Palvelu

Palvelualue sisältää useita erilaisia palveluita, joita ovat mm. kotihoito tai henkilökohtainen apu.

Palveluluokka

Palveluseteleillä ja ostopalveluina tarjottavat palvelut jakautuvat palveluluokkiin, joita ovat mm. sosiaalipalvelut ja terveyspalvelut. Palveluluokkien avulla järjestelmän ja palveluiden käyttöä voidaan raportoida eri tahoille.

Palvelupäätös / Palvelusuunnitelma / Palvelu- ja hoitosuunnitelma

Palvelunjärjestäjä tekee päätöksen palveluiden myöntämisestä asiakkaalle. Päätös kirjataan ylös ja siihen voi liittyä palvelu- tai hoitosuunnitelma. Tämän palvelukokonaisuuden palveluista osa tai kaikki voidaan toteuttaa palvelusetelillä.

Palvelusisältö

 

Palvelusisältö on palveluiden perusyksikkö, joka kuvaa tiettyä palvelua. Palvelusisältö voidaan yksilöidä koodilla tai yksityiskohtaisella kuvauksella. Yhden palvelun sisällä voi olla useita eri palvelusisältöjä.

Palveluseteli

Palveluseteli sisältää palvelukokonaisuuden tai yksittäisen palvelun, johon asiakas on oikeutettu. Palveluseteliä voi käyttää palvelun maksamiseen osittain tai kokonaan, riippuen palvelusetelin omavastuuosuudesta.

Tässä yhteydessä palvelusetelillä tarkoitetaan sähköistä palveluseteliä. Tieto sähköisen palvelusetelin myöntämisestä, asiakkaasta, setelin käytöstä, palveluntuottajasta ja palvelun tilityksestä säilyy ja päivittyy koko ajan palvelusetelijärjestelmässä.

Palveluseteli on tapa tuottaa palveluita palvelunjärjestäjän hyväksymien yksityisten palveluntuottajien avulla. Palvelusetelin arvon päättää palvelunjärjestäjä.

Palvelusetelin rivi

Palvelusetelin varsinainen sisältö muodostuu yhdestä tai useista riveistä. Rivillä on kuvaus palvelun sisällöstä, määrästä ja mahdollisesta toistuvasta jaksosta. Rivi toimii perusyksikkönä myös hinnastoissa ja tilityksessä. Palvelusisältö liittyy hinnastoon ja laskentatunnisteeseen, yhdellä rivillä voi olla yhtä palvelusisältöä ja yhdellä setelillä voi olla useita rivejä saman palvelun palvelusisältöjä.

Palvelutapahtuma

Varsinainen palvelu toteutetaan palvelutapahtumassa, johon asiakas ja palveluntuottaja osallistuvat. Palvelutapahtumaan liittyy palvelun varaaminen ja kirjaaminen.

Palveluntuottaja

Palvelusetelin tai ostopalvelun piirissä olevaa palvelua toteuttava yritys, jolla voi olla useita toimipaikkoja (ja työntekijöitä). Yritys voi käyttää myös alihankkijoita.

Palveluntuottajan hinnasto

Palveluntuottajaksi haluava yritys ilmoittaa hakemuksessaan palveluidensa hinnat palvelunjärjestäjän pyytämässä muodossa. Hinnastossa on myös voimassaoloaika, jonka avulla palveluntuottaja voi päivittää hintojaan ja informoida siitä asiakkaita ja palvelunjärjestäjän edustajia.

Puolesta-asioija

 

 

Asiakas, joka ei itse kykene käyttämään palveluseteleitä ja/tai palvelusetelijärjestelmää, voi antaa toiselle henkilölle/henkilöille valtakirjalla tai kirjallisella suostumuksella oikeudet hoitaa palveluseteleihin liittyvää asiointia.

Reklamaatio

Asiakas voi tehdä reklamaation epäonnistuneesta tai virheellisestä palvelusta tai palvelutapahtumasta. Asiakas voi pyytää palveluntuottajalta vastinetta reklamaatioon ja välittää tekemänsä reklamaation tiedoksi palvelunjärjestäjän edustajalle. Reklamaatio voi vaikuttaa palvelun hyväksymiseen ja tilitykseen.

Saldo-ostovoima

Palvelunjärjestäjä voi myöntää tunteja tai euroja käytettäväksi yhteen tai useampaan palveluun. Euromääräisessä palvelunjärjestäjä maksaa palveluntuottajalle hinnaston mukaisen hinnan. Tuntimääräisessä palvelunjärjestäjä maksaa palveluntuottajalle palvelusisällön mukaisen subvention.

Subventio

 

 

Palvelunjärjestäjän maksama osuus palvelusta. Palvelunjärjestäjä ilmoittaa palvelusisällöt, joille se maksaa subvention eli joille voidaan muodostaa palveluseteli. Riippuen palvelualueesta, subventio voi olla kiinteä summa per palvelusisältö tai muuttuva arvo, johon asiakkaan tulot vaikuttavat. Palvelunjärjestäjän palveluntuottajalle maksaman subvention lisäksi, asiakkaalta voidaan laskuttaa omavastuuosuus, joka maksetaan palveluntuottajalle tai asiakasmaksun muodossa palvelunjärjestäjälle.

Sääntökirja / Käsikirja

 

Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla järjestäjä asettaa palvelusetelilain (569/2009) 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit ja mahdolliset muut vaatimukset palveluntuottajille. Hakeutuessaan palveluntuottajaksi yritys hyväksyy sääntökirjan ja sitoutuu siinä määriteltyihin ohjeisiin, käytäntöihin ja periaatteisiin. Sääntökirja ei ole sopimus palvelunjärjestäjän ja palveluntuottajan välillä.

Tilaajavastuu / VastuuGroup

Tilaajavastuun tuottaman palvelun kautta saadaan kaikki erilaisista viranomaisrekistereistä tarvittavat tarkistustiedot sekä vakuutuslaitosten sekä eläkelaitosten palveluntuottajaan liittyvät tiedot yhdellä kyselyllä.

Tilitys

 

 

Järjestelmä kerää tiedon toteutuneista palvelutapahtumista ja muodostaa maksuaineiston, jonka perusteella maksetaan palveluntuottajalle toteuman ja palvelusetelin arvon /ostopalveluissa palvelusisällöstä sovitun hinnan mukainen korvaus.

Toimipaikka

Yrityksellä voi olla useita eri paikoissa sijaitsevia toimipaikkoja. Toimipaikoilla on tietyt palvelunjärjestäjällä ja palvelualueella määritellyt edellytykset, joiden tulee täyttyä, jotta toimipaikka voidaan hyväksyä.

Työntekijä

Yrityksen palveluksessa oleva palvelun vastuuhenkilö tai suun terveydenhuollon palveluissa palvelua tuottava hammaslääkäri tai suuhygienisti.

Vastine

 

Jos asiakas pyytää palveluntuottajalta vastinetta palautteeseen, on palveluntuottaja velvoitettu toimittamaan vastine sovitun määräajan kuluessa. Vastineessa palveluntuottaja voi vastata asiakkaan palautteeseen.