Sisällysluettelo |
---|
Kapitaatioseteli
Kapitaatiosetelipalvelussa maksetaan kuukausittain toistuva kapitaatiokorvaus (asiakasmaksu) automaattisesti asiakkaan valitsemalle palveluntuottajalle. Kapitaatioseteli sopii erityisesti palveluihin, joissa asiakkaan palvelumaksu toteutuu automaattisesti jokaisena kuukautena koko palvelun keston ajan.
Esimerkiksi:
Terveysasemapalvelut
Varhaiskasvatuspalvelut
Kuukausipohjaiset asumispalvelut
Tapahtumakirjauksia kohdistuu vain yksi kuukauteen, esim. 1 kk asiakasmaksu tai 1 kpl käyntikorvaus. Mikä tahansa palvelusisältö käy, mutta tarkoituksena on myöntää ja kirjata vain 1 yksikkö kuukaudessa.
Kapitaatiosetelipalvelu on oletuksena omavastuuton palvelu, mutta sitä on myös mahdollista käyttää palveluissa, joissa on omavastuu. Palveluntuottaja laskuttaa asiakkaalta mahdollisen omavastuuosuuden
Automaatiomaksatus mahdollista 1.6.2020 alkaen
Kapitaatiosetelin myöntäminen
Palveluntuottajan ei tarvitse tehdä kapitaatioseteleistä tapahtumakirjauksia, vaan maksut menevät kuukausittain automaattisesti.
1. Valitse ensin palvelu, jota haluat myöntää.
2. Valitse seuraavaksi vaihtoehtoinen laskentatunniste, jos sellaiset on kyseisessä palvelussa käytössä.
Lisää tietoja vaihtoehtoisten laskentatunnisteiden käytöstä löydät kohdasta Vaihtoehtoisten laskentatunnisteiden käyttö ostovoimilla!
3. Ota rasti pois“Ei omavastuuta”, jos kyseessä on omavastuullinen kapitaatioseteli.
Lisää tietoa tästä kohdassa Omavastuuttoman kapitaatiosetelin myöntäminen
4. Lisää mahdolliset ostovoimaa koskevat lisätiedot, sekä vapaaehtoisesti “Alue”- ja “Tiimi”-tiedot.
“Alue”- ja “Tiimi”-tietoja käytetään asiakkaiden haun rajaukseen sekä raporteilla asiakkaiden kohdistamiseen. HUOM! Vältä lisätiedoissa tarkkaa potilastietoon verrattavan tiedon käyttöä!
“Alue” ja “Tiimi” ovat vain viitteelliset nimet, ja kyseisissä kentissä voi käyttää mitä tahansa lajittelutietoa, kuten kaupunginosaa, vastuuhenkilöä jne.
5. Seuraavaksi täydennä ensimmäisen palvelusisällön tiedot.
Palvelusisältö - Valitse palvelusisältö
Voimassaoloaika - Kapitaatioseteli voidaan myöntää määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Toistaiseksi voimassa olevalle setelille jätetään loppupäivämäärä tyhjäksi.
Yksikköä - Kapitaatiollinen palvelu on kerran kuukaudessa toistuva tapahtuma, joten yksikkö on 1.
Toistuvuus - Kapitaatioseteleissä toistuvuus on vakiona kuukausi, eikä sitä voi muuttaa.
Subventio - Palvelunjärjestäjän maksama osuus yhden yksikön hinnasta. Määräytyy esim. asiakkaan tulojen mukaan, voi olla myös automaattisesti täytetty palvelun asetuksista, jos määrä sama kaikille asiakkaille.
Päätöspvm ja nro - Perusjärjestelmän päätöstiedot, ei pakollinen.
Lisätietoja - Kyseistä palvelusisältöä koskevat lisätiedot, esim. “Tarkoitettu ikkunanpesuun”. HUOM! Vältä tarkkaa potilastietoon verrattavan tiedon käyttöä!
6. Lisää tarvittaessa samalla tavalla useampi sisältörivi.
7. Täytä lopuksi myöntäjän tiedot
Nimi ja Puhelin ovat pakollisia tietoja, muut ovat vapaehtoisia.
Huomiothan, että myöntäjän tiedot näkyvät asiakkaan tulosteella, ja ne tulee valita niin, että kyseinen henkilö tai taho toimii yhteyskanavana tarvittaessa sekä asiakkaalle että palveluntuottajalle.
Omavastuuttoman kapitaatiosetelin myöntäminen
1. Omavastuuton seteli luodaan rastittamalla ”Ei omavastuuta”-kohta ostovoimaa myöntäessä.
Tämän lisäksi omavastuuttomuus pitää huomioida ostovoiman subventiossa!
Vaihtoehdot subvention käsittelylle:
Subvention arvoksi 0 € - Tällöin PSOP käyttää aina palveluntuottajan hinnaston mukaista hintaa omavastuuttomuuden varmistamiseksi.
Plus: Tällä valinnalla varmistetaan, että myönnetty arvo kattaa kaikki palveluntuottajan kustannukset
Miinus: Toisaalta tällöin myös raporteilla sidottu määräraha on 0 €, sillä raportille tulee asiakkaan kustannukset vasta toteuman mukaan.
Subventioksi yhtä suuri summa kuin kalleimman palveluntuottajan hinta
Plus: Tällä valinnalla varmistetaan, että myönnetty arvo kattaa minkä tahansa asiakkaan valitseman palveluntuottajan kustannukset
Miinus: Palveluntuottajien hintojen noustessa voi olla, ettei myönnetty arvo enää kata kalleinta vaihtoehtoa. Lisäksi raporteilla sidottu määräraha saattaa olla isompi kuin toteutuva kustannus.
Huom! Laskutus tapahtuu kuitenkin hinnaston mukaisesti, joten palveluntuottaja, jolla on myönnettyä subventiota halvempi hinta, ei voi laskuttaa hinnastoa korkeampaa hintaa.
“Ei omavastuuta”-setelin valinta myös piilottaa asiakkaan tulostettavasta versiosta hänelle myönnetyn subvention arvon, ja kertoo setelillä ettei omavastuuta muodostu.
Muut aiheeseen liittyvät ohjeet |
---|
|